Finančná podpora EÚ pre inovačnú činnosť malým a stredným podnikom v 6. Rámc. p

15.10.2004 Celý región

Bratislava, 12.októbra 2004 - Aktivity projektu PROPASS financovaného z prostriedkov Európskej únie prostredníctvom 6. Rámcového programu prinášajú odbornú a...
Bratislava, 12.októbra 2004 - Aktivity projektu PROPASS financovaného z prostriedkov Európskej únie prostredníctvom 6. Rámcového programu prinášajú odbornú a praktickú pomoc slovenským malým a stredným podnikom.

Názov projektu: PROPASS – technická a odborná pomoc malým a stredným podnikom na prípravu projektových návrhov.
Koordinátorom projektu je firma Novitech Partner s.r.o. , Košice. Partnermi projektu sú: SPPR - Spoločnosť pre projektové riadenie, Trnava a SARC – Centrum pre rozvoj, vedu a technológie, Bratislava.
Cieľovou skupinou projektu PROPASS sú malé a stredné podniky (MSP) na Slovensku. Pričom MSP sú definované ako samostatné právne subjekty, ktoré spĺňajú nasledovné kritériá:
menej ako 250 zamestnancov,
ročný obrat menej ako 40 mil. Euro,
nesmie byť vlastnený spoločnosťou, ktorá nie je MSP a jej podiel na majetku spoločnosti je väčší ako 25%.

Dĺžka trvania projektu: 25 mesiacov

Projekt si dáva za úlohu zmapovať požiadavky na projekty pre MSP. V rámci aktivít projektu je plánovaná realizácia 8 informačných dní v jednotlivých regiónoch Slovenska s cieľom poskytnúť základné informácie o 6. RP, zásadách, nástrojoch a financovaní projektov pre MSP. Prvý informačný deň sa uskutočnil v Košiciach 14.9.2004, v poradí druhý sa uskutoční 13.10.2004 v Bratislave. Do konca roku 2004 sa uskutočnia informačné dni v Banskej Bystrici a v Žiline. Ďalšie informačné dni sú plánované na rok 2005.

Z radov slovenských MSP bude vyškolených 60 manažérov a odborníkov počas intenzívnych 5-dňových tréningových kurzov. Ich vzdelávanie sa uskutoční prostredníctvom vzdelávacieho e-learningového portálu eDoceo.

Podľa vyplnených dotazníkov na prvom informačnom dni, zhodnotení predkladaných projektových ideí a konzultáciách s jednotlivými účastníkmi sa v dňoch 6. - 7.10.2004 v Košiciach uskutočnilo prvé zo sérií školení. Školenia sa zúčastnilo 16 manažérov z radov slovenských MSP.

Účastníkom kurzov poskytujeme pomoc pri písaní projektov predkladaných v rámci programu 6. RP Za asistencie odborníkov riešia svoj konkrétny projekt s väzbou na aktuálne výzvy na predkladanie projektov FP6. Vytvorený projekt (v anglickom jazyku) bude následne predložený Európskej komisii ako žiadosť pre financovanie projektového zámeru konkrétneho MSP.

„ Štandardnú podporu MSP na Slovensku poskytuje súbor štátnych programov pre MSP v programe vzdelávania, školení a poradenstva, programom mikropôžičiek, programom podpory proexportných aktivít a podporným úverovým programom. Nevýhodou sú vysoké úverové miery úverového programu, ako aj nedostatok finančných zdrojov vyčlenených na tento účel vrátane dotácie z rozpočtu na výskum a vývoj podnikateľom. Tieto skutočnosti znižujú rozsah a využiteľnosť pomoci. Nedostatočná je aj podpora MSP zo strany inkubátorov.

Štrukturálne fondy vytvárajú veľké predpoklady pomoci MSP. Sú však ešte len v začiatku, a až neskôr sa ukáže, ako ich využili MSP. Bude závisieť od ich schopnosti formulovať vyhovujúce návrhy projektov.
6. RP síce nepatrí k vládnym programom pomoci, ale musíme konštatovať, že nie sú vytvorené dostatočné podmienky pre adekvátnu účasť MSP v tomto programe. 6. RP môže finančne podporiť inováciu výrobkov, procesov a služieb MSP v tých prípadoch, keď k inovácii je potrebné vyriešiť problémy nachádzajúce sa za hranicami súčasných poznatkov. Na zlepšenie tohto stavu môže hrať významnú úlohu projekt PROPASS. “ – Zdroj www.euprojekt.sk: ANALÝZA SLOVENSKÝCH VLÁDNYCH PROGRAMOV PRE MSP - Doc. Ing. P. Ondrejček, DrSc, národný koordinátor pre NCP SME, SARC Bratislava
 

Vyberte región